سنسور اکسیژن چیست و چه کاربردی دارد

سنسور اکسیژن چیست؟
این قطعه کوچک که در سیستم اگزوز نصب میشود، به کمک دو سری سوکت و چند سیم، اطلاعاتی درباره ترکیب گازهای خروجی از موتور جمعآوری میکند. سپس سنسور اکسیژن این اطلاعات را به کامپیوتر مرکزی خودرو یا ECU ارسال میکند. در واقع سنسور اکسیژن با این کار عملکرد موتور خودرو را بهینه میکند و از این رو نقش مهمی در عملکرد صحیح خودرو دارد.
خلاصه: سنسور اکسیژن قطعهای الکترونیکی است که میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز را بررسی میکند.
سنسور اکسیژن چه کاربردهایی دارد؟
سنسور اکسیژن نسبت اکسیژن به سوخت را اندازهگیری و کنترل میکند تا آلایندگی خودرو را کاهش دهد. در واقع این سنسور با بررسی میزان اکسیژن موجود در مخلوط هوا و سوخت پیش از احتراق و همچنین میزان اکسیژن خروجی از اگزوز پس از احتراق، اطلاعات مهمی را به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) خودرو ارسال میکند. ECU با تحلیل این دادهها، میزان پاشش سوخت و باز شدن دریچه گاز را تنظیم میکند تا ترکیب سوخت و هوا بهینه شود.
دمای هوا، موقعیت دریچه گاز، فشار بارومتریک و دمای مایع خنککننده موتور، عوامل تأثیرگذار بر نسبت اکسیژن به سوخت هستند. اگر سنسور اکسیژن نشان دهد که در فرآیند احتراق میزان اکسیژن مصرفی بیشتر از اکسیژن خروجی است، ECU با کوتاه کردن پالسهای انژکتور، تزریق سوخت را کاهش میدهد. در خودروهای کاربراتوری، این فرآیند بهآرامی اتفاق میافتد، اما در خودروهای انژکتوری، تغییرات بهسرعت اعمال میشود و درنتیجه موتور به بهینهترین حالت ممکن میرسد.