علائم خرابی سیم کلاچ چیست

علائم خرابی سیم کلاچ
سیم کلاچ مانند هر قطعه دیگری در خودرو، در معرض خرابی قرار دارد. از آنجاکه سیم کلاچ در یک فرآیند کاملاً مکانیکی درگیر است، احتمال خرابی آن اتفاقاً زیاد هم هست. خرابی سیم کلاچ اغلب اوقات بهوضوح هنگام تعویض دنده قابل تشخیص است. برخی از مهمترین نشانههای خرابی سیم کلاچ عبارتاند از:
۱. سُر خوردن یا پایین گرفتن کلاچ
اولین مشکلی که احتمالاً هنگام خرابی سیم کلاچ با آن روبهرو خواهید شد، سُر خوردن کلاچ بهخصوص هنگام شتابگیری است. این مشکل بهطور خاص هنگام رانندگی در سربالایی یا هنگام حمل بارهای سنگین خود را نشان میدهد.
اگر کلاچ بهخوبی عمل نمیکند و باید پای خود را بیشازحد روی پدال فشار دهید تا عمل کند، اصطلاحاً میگویند کلاچ پایین میگیرد.
در این وضعیت دور موتور افزایش مییابد، اما سرعت خودرو بیشتر نمیشود. سُر خوردن کلاچ باعث ایجاد گرمای بیشازحد در سایر قطعات و خرابی آنها میشود. اگر این مشکل را نادیده بگیرید، نهایتاً خودرو دچار وضعیتی میشود که هیچ حرکتی به جلو یا عقب نخواهد داشت.
۲. بالا گرفتن کلاچ
هنگامی که سیم کلاچ در آستانه بریدن یا پارگی قرار داشته باشد، پدال کلاچ آهسته بالا میرود. بهعبارتی وقتی کلاچ را رها کردید، برای اینکه بتوانید دوباره پدال را فشار دهید، باید با پا دوباره آن را به طرف بالا بکشید. در این شرایط اصطلاحاً میگویند کلاچ بالا میگیرد.
۳. شُل شدن کلاچ
کلاچ بهخودیخود سیستم سفتی است و گرفتنش به نیرو نیاز دارد. میزان نیروی موردنیاز مخصوصاً در ماشینهای قدیمی که کلاچ سفتتری دارند، بیشتر است.
اگر هنگام فشردن پدال کلاچ احساس کردید که کلاچ بسیار نرمتر از حد معمول است و با کمترین فشار بهسمت پایین میرود، اصطلاحاً میگویند کلاچ شل شده است. در این وضعیت، باید سیستم کلاچ و سیم آن را بررسی کنید.
۴. مشکل در تعویض دنده
اگر کلاچ و گیربکس سالم باشند، دنده بهراحتی تعویض میشود و جا میرود. اما اگر کلاچ مشکل داشته باشد، با فشار دادن پدال کلاچ، ماشین کامل خلاص نمیشود و دنده بهسختی جا میرود. این مشکل هنگام تعویض همه دندهها اتفاق میافتد. پس اگر متوجه این موضوع شدید، زمان آن رسیده که کلاچ را بررسی کنید.
۵. صدا دادن کلاچ هنگام فشار دادن پدال
اگر هنگام فشار دادن کلاچ صدای خُرد شدن چیزی را شنیدید، احتمالاً صفحه کلاچ یا یاتاقان دچار مشکل شده است. یاتاقان قطعهای است که دیسک و صفحه کلاچ را فشار میدهد تا کلاچ آزاد شود. اگر صدایی که میشنوید از سمت کلاچ میآید، احتمالاً قسمتی در آن شل شده است و باید سیستم کلاچ را بررسی کنید.
حتما بخوانید: زمان تعویض صفحه کلاچ و علائم هشداردهنده آن
۶. سفت شدن کلاچ
اگر پدال کلاچ سفت شد، یعنی دیسک و صفحه کلاچ یا سیم آن مشکل پیدا کرده است. سیم کلاچ بهدلایل متعددی همچون آلودگی، خشک شدن یا گره خوردن، ممکن است گیر کند و نتواند بهراحتی درون غلاف حرکت کند. به همین دلیل برای فشار دادن پدال کلاچ باید فشار بیشتری وارد کنید. در این حالت پدال کلاچ بهسختی بالا و پایین میرود.
۷. کار نکردن کلاچ
یکی دیگر از مشکلات محتمل در سیستم کلاچ، کار نکردن آن است. در این حالت کلاچ اصلاً کار نمیکند و اصطلاحاً میگویند کلاچ خالی شده یا خالی کرده است.
۸. لرزش خودرو
یکی دیگر از نشانههای خرابی سیستم کلاچ این است که پس از رها کردن پدال آن، سیستم کلاچ همچنان درگیر میماند. این وضعیت با لرزش خودرو همراه است.