۱. شیشه

اصلی‌ترین قسمت، شیشه است. شیشه خودرو از شیشه سکوریت یا لمینت و برای مقاومت در شرایط سخت رانندگی ساخته شده است. شیشه سکوریت در کوره‌های مخصوص و در دمای بسیار بالا ساخته می‌شود؛ همین باعث می‌شود که مقاومت آن ۷ برابر شیشه‌های معمولی باشد. شیشه لمینت از دو لایه شیشه و یک لایه پلاستیک در بین آن تشکیل شده است. لایه پلاستیکی در شیشه لمینت، مانع شکسته‌شدن شیشه در اثر ضربه می‌شود.
۲. رگولاتور یا بالابر شیشه خودرو

رگولاتور، معمولاً در داخل درب خودرو قرار دارد؛ از یک موتور، چرخ‌دنده و کابل تشکیل شده است و حرکت شیشه به‌سمت بالا و پایین را کنترل می‌کند. هنگامی که دکمه را فشار می‌دهید تا پنجره را به‌سمت بالا یا پایین بکشید، رگولاتور سیگنالی دریافت می‌کند و شیشه را مطابق با آن حرکت می‌دهد. با گذشت زمان، رگولاتور ممکن است فرسوده شود یا آسیب ببیند و درنتیجه ممکن است شیشه ماشین حین حرکت بلرزد.
۳. موتور

موتور بخشی از بالابر شیشه است که نیروی لازم برای بالا و پایین بردن شیشه را فراهم می‌کند. این موتور توسط کلید (سوئیچ) شیشه در داخل ماشین کنترل می‌شود. هنگامی که کلید را فشار می‌دهید، سیگنالی به موتور پنجره فرستاده می‌شود و آن را فعال می‌کند.

۴. کلید (سوئیچ)

کلید یا سوئیچ، همان پنل کنترلی است که روی قسمت داخلی درب خودرو قرار دارد. با کمک دکمه‌های این پنل می‌توانید حرکت شیشه را کنترل کنید. در برخی خودروها، یک سوئیچ تعبیه شده است که به‌تنهایی می‌تواند تمام شیشه‌های خودرو را کنترل کند. در برخی دیگر از خودروها هم هر شیشه، سوئیچ جداگانه‌ای دارد.
۵. قاب

قاب شیشه بخشی از درب ماشین است که پنجره را احاطه کرده است. قاب‌ها معمولاً از فلز یا پلاستیک و برای نگه‌داشتن پنجره در جای خود ساخته می‌شوند. قاب شیشه معمولا با نوار لاستیکی آب‌بندی می‌شود تا از نفوذ گرد و غبار و صدا به داخل خودرو جلوگیری کند.
۶. آب‌بندی

آب‌بندی، نواری لاستیکی است که برای جلوگیری از ورود آب و گرد و غبار به داخل خودرو استفاده می‌شود. معمولاً در دور قاب پنجره قرار دارد و تمام درزهای بین پنجره و درب ماشین را می‌گیرد.